Το ζενίθ των διακοπών έφτασε και ο περισσότερος κόσμος επιζητά μία ευκαιρία διεξόδου από την καθημερινότητα. Λόγω οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγα τα άτομα που επιλέγουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες στην παραλία με τρόφιμα από το σπίτι. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να δοθεί προσοχή σε κάποιες βασικές συμβουλές ώστε οι διακοπές να είναι χωρίς απρόοπτα.
18 Αυγούστου 2017
07 Αυγούστου 2017
Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας
Γράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μακρατζάκη Χριστίνα
07 Αυγούστου 2017Νύχτα, Νυχτερινή υπερφαγία, Σύνδρομο, Υπερφαγία

Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπεργαφίας περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1955 από τον καθηγητή Al Stunkard. Από τότε έχουν αναφερθεί διάφοροι ορισμοί. Ένας από τους πιο γνωστούς, το χαρακτηρίζει ως διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Παροδικές αλλαγές του κιρκαδιανού ρυθμού, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσουν την έκκριση διαφόρων ορμονών που καθορίζουν το αίσθημα πείνας ή της διάθεσης, όπως είναι η λεπτίνη, η γκρελίνη, η ινσουλίνη, η μελατονίνη, η κορτιζόλη. (Cleator et al, 2012)
03 Αυγούστου 2017
Οι παγίδες των light προϊόντων
Τις τελευταίες δεκαετίες τα light προϊόντα έχουν κυριολεκτικά παρεισφρήσει στην ζωή μας. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τροφίμων στα οποία χρησιμοποιούνται διατροφικοί ισχυρισμοί της μορφής: «light ή λάιτ ή ελαφρύ», «χαμηλής ενεργειακής αξίας», «μειωμένης ενεργειακής αξίας», «χαμηλό σε λιπαρά», «χαμηλό σε σάκχαρα» κ.α. Τι ισχύει όμως με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς; Τα Light τρόφιμα είναι ίδια με τα χαμηλή ενεργειακής αξίας; Το ότι ένα τρόφιμο είναι light σημαίνει ότι δεν δίνει θερμίδες ή δεν περιέχει λιπαρά; Αν όντως ένα Light τρόφιμο δεν αυξάνει το βάρος, τότε γιατί τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παχυσαρκίας;